De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) heeft sinds zijn invoering in 2020 het doel om de balans tussen vaste en flexibele arbeidsovereenkomsten te verbeteren. In de jaren na deze invoering onderzoekt UAW jaarlijks of er wijzigingen zijn in de cao-teksten, principeakkoorden en sociaal plannen die betrekking hebben op de WAB. De resultaten van dit onderzoek worden jaarlijks gepubliceerd. De nieuwste rapportage (Wab-monitor 2023) is hier te vinden.
In de cao's staan afspraken voor een bepaalde werkingsduur tussen werknemers en werkgevers over het loongebouw en zaken zoals 13e maand, toeslagen, structurele en eenmalige uitkeringen voor de werknemers binnen de cao. Het resultaat van de bovenstaande afspraken die effect hebben op financiële situatie van de werknemer wordt door onder andere afdeling Cao-onderzoek en Beleidsinformatie (COB) cao-loonontwikkeling, contractloonmutatie (CLM) of cao-loonstijging genoemd.
In cao's en principeakkoorden kunnen afspraken gemaakt worden over maatregelen in reactie op krapte op de arbeidsmarkt. Krapte op de arbeidsmarkt kan er namelijk ertoe leiden dat sommige werkgevers moeite hebben met het aantrekken en behouden van voldoende gekwalificeerd personeel en/of dat zij zich extra bewust zijn van het belang en de noodzaak om een aantrekkelijke werkgever / sector te zijn voor werknemers.
Elk jaar stelt de afdeling Cao-onderzoek en Beleidsinformatie (COB) van de directie UAW een overzicht op van de in dat jaar gepubliceerde onderzoeken over cao-afspraken.
In de Kamerbrief ‘Aanpak van de krapte op de arbeidsmarkt’ van 15 juni 2022 wordt meer uren werken aanbieden en meer uren werken aantrekkelijker maken als een van de oplossingen aangereikt om de krapte op de arbeidsmarkt te verkleinen. Hier valt onder de arbeidsvoorwaarden verbeteren, de inzetbaarheid van werknemers verhogen, flexibiliteit in tijd en plaats aanbieden, en overige voorwaarden.
De Wmco regelt onder andere dat een werkgever collectief ontslag vooraf bij het UWV moet melden. Over deze meldingen maakt UAW jaarlijks een rapport.