Verplichtstelling bpf aanvragen, wijzigen of (gedeeltelijk) intrekken
Verplichtstelling bedrijfstakpensioenfonds aanvragen, wijzigen of (gedeeltelijk) intrekken
Op grond van de Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds 2000 (Wet Bpf 2000), kan het georganiseerde bedrijfsleven dat naar het oordeel van de Minister van SZW een belangrijke meerderheid vertegenwoordigt van de in de bedrijfstak werkzame personen een aanvraag om verplichtstelling van de deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds (bpf) indienen. Door een besluit tot verplichtstelling wordt de deelneming in een bpf voor iedereen in de omschreven bedrijfstak verplicht. Wanneer de deelneming in een bpf verplicht is gesteld, kan de verplichtstelling door voldoende representatieve partijen worden gewijzigd en/of (gedeeltelijk) worden ingetrokken. Daarnaast kunnen aanvragen worden ingediend om individuele ontheffing van de verplichte deelneming in een bpf.
Een verplichtstellingsaanvraag moet aan een aantal vereisten voldoen. Om deze vereisten te toetsen zijn checklists ontwikkeld. Wij raden u aan om gebruik te maken van onderstaande hulpmiddelen, waaronder de checklists. Indien de aanvraag niet aan de vormvereisten of inhoudelijke vereisten voldoet, wordt de procedure stopgezet tot het probleem is opgelost.
Hieronder volgt een korte toelichting op de verschillende soorten aanvragen.
Eerste aanvraag verplichtstelling
Een aanvraag tot een eerste verplichtstelling ziet op de situatie dat nog niet eerder een verplichtstelling voor een bpf is aangevraagd.
Aanvraag tot wijziging bestaande verplichtstelling
Een aanvraag tot wijziging van de verplichtstelling heeft betrekking op een aanpassing van de werkingssfeer, niet zijnde een inkrimping. Een wijziging van de verplichtstelling is bijvoorbeeld aan de orde wanneer een bedrijfstak aan het bpf wordt toegevoegd, bij een naamswijziging of omdat het deelnemersbegrip wordt uitgebreid (bij inperking van het deelnemersbegrip is sprake van een gedeeltelijke intrekking).
Aanvraag tot gedeeltelijke intrekking bestaande verplichtstelling
Een aanvraag tot intrekking van een deel van de verplichtstelling heeft betrekking op een inkrimping van de werkingssfeer in de zin dat een bepaalde bedrijfstak of een afgebakend deel van de bedrijfstak uit de werkingssfeer worden gehaald. Een gedeeltelijke intrekking is bijvoorbeeld ook aan de orde wanneer het deelnemersbegrip wordt ingeperkt.
Aanvraag tot volledige intrekking bestaande verplichtstelling
Een aanvraag tot volledige intrekking van de verplichtstelling heeft betrekking op het intrekken van de verplichtstelling voor alle deelnemers.
Individuele ontheffing
Door of voor een persoon die slechts een beperkte periode in Nederland werkzaam is kan een aanvraag tot ontheffing van de verplichtstelling worden ingediend als de pensioenvoorziening in het land van herkomst wordt voortgezet. De ontheffing kan voor maximaal vijf jaar worden verleend. Gedetacheerde werknemers van binnen de EU zijn onder een aantal wettelijke voorwaarden vrijgesteld, zodat vaak voor deze werknemers geen ontheffing hoeft te worden aangevraagd.
E-Herkenning
Let op:
De Wet digitale overheid is op 1 juli 2023 in werking getreden. Per 1 november 2023 is de mogelijkheid om in te loggen zonder e-herkenning op onze website vervallen. U heeft e-herkenning niveau 3 nodig om gebruik te maken van onze digitale aanvraagformulieren. Dit geldt ook voor het inloggen bij ‘Mijn zaak’. Heeft u nog geen e-herkenning? Of beschikt u nog niet over niveau 3? Dan adviseren wij u om deze zo spoedig mogelijk aan te vragen. Via eHerkenning.nl kunt u een account voor eHerkenning aanvragen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar het wetsvoorstel Wet digitale overheid.
Vraag en antwoord
- Wat heb ik nodig voor het indienen van een verplichtstellingsaanvraag voor een bpf?
- Wat moet ik doen wanneer ik het besluit op een specifieke datum in wil laten gaan?
- Wat moet ik doen wanneer de verplichtstelling zowel gewijzigd, als gedeeltelijk ingetrokken moet worden?
- Wat houdt de periodieke representativiteitstoets in?
Direct naar
Hulpmiddelen:
Checklisten bpf:
- Checklist aanvraag eerste verplichtstelling Wet Bpf 2000
- Checklist aanvraag wijziging bestaande verplichtstelling Wet Bpf 2000
- Checklist aanvraag gedeeltelijke intrekking bestaande verplichtstelling Wet Bpf 2000
- Checklist aanvraag volledige intrekking bestaande verplichtstelling Wet Bpf 2000
- Checklist vereisten individuele ontheffing Wet Bpf 2000
- Checklist vormvereisten representativiteitsgegevens Wet Bpf 2000
- Formulier representativiteitsgegevens Wet Bpf 2000
- Onderzoek Research voor Beleid, kwaliteit rep gegevens
Praktische handreikingen:
- Handreiking opstellen representativiteitsopgave Wet Bpf 2000
- Handreiking bevordering doorlooptijd aanvragen Wet Bpf 2000
Digitale formulieren:
- Informatie gebruik webformulieren
- Formulier verplichtstellingsaanvraag bedrijfstakpensioenfonds
- Formulier individuele ontheffing