Naar hoofdinhoud
Home

Gedetacheerde buitenlandse werknemers

In 2016 is de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) aangenomen. Werkgevers moeten zich hierdoor voor gedetacheerde buitenlandse werknemers houden aan een aantal Nederlandse arbeidsvoorwaarden. Voorbeeld van deze arbeidsvoorbeelden zijn onder andere het minimumloon, rusttijden en veilige arbeidsomstandigheden. Als de cao algemeen verbindend verklaard (ge-avv’d) is, geldt ook de harde kern van arbeidsvoorwaarden uit de cao (Wet Avv).

Gedetacheerde buitenlandse werknemers 2024

In dit onderzoek kijken wij naar de cao-afspraken voor gedetacheerde buitenlandse werknemers en buitenlandse uitzendkrachten. Wij hebben alle actieve reguliere cao’s die op 1 april 2024 aangemeld waren bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) onderzocht. In totaal gaat het om 669 cao’s waar ruim 6,2 miljoen werknemers onder vallen. Hiervan zijn 493 ondernemingscao’s en 176 bedrijfstakcao’s, waarvan 99 ge-avv’de bedrijfstakcao’s.

Zie hieronder voor een schematische weergave van de belangrijkste resultaten:

Van de 99 ge-avv’de bedrijfstakcao’s staan in 30 ge-avv’de bedrijfstakcao’s afspraken voor gedetacheerde buitenlandse werknemers. In geen enkele ondernemingscao of niet ge-avv’de bedrijfstakcao staat een afspraak voor gedetacheerde buitenlandse werknemers.

In 28 van de 30 cao’s met een afspraak voor gedetacheerde buitenlandse werknemers staat een opsomming van de harde kernbepalingen van arbeidsvoorwaarden zoals staat in artikel 2a van de Wet Avv.

Voor 14 van de 30 cao’s zijn vertalingen beschikbaar. Vier van deze vertalingen zijn alleen beschikbaar op de website posted workers van de Nederlandse Overheid. Zes vertalingen zijn alleen beschikbaar op websites van werkgeversorganisaties of vakbonden. Vier vertalingen zijn beschikbaar op beide.

In 27 van de 30 cao’s staan afspraken over vergoedingen of toeslagen voor gedetacheerde buitenlandse werknemers. In acht cao’s staan afspraken over een thuiswerkvergoeding; in 26 cao’s over een reiskostenvergoeding; in 17 cao’s over huisvestingskosten en verblijfskosten; en in 13 cao’s over een maaltijdvergoeding. In 12 cao’s staan afspraken over vergoedingen of toeslagen voor overige noodzakelijke kosten.

Onderzoeksrapporten (jaartal van publicatie)

Zie ook:

Heeft u vragen of opmerkingen?