Stagevergoedingen
Leren in de praktijk is een onmisbaar onderdeel in het onderwijs. Een stage draagt bij aan de overgang van studeren naar werken. Bij veel opleidingen in het beroepsonderwijs is een stage dan ook een verplicht onderdeel van de opleiding.
Direct naar: rapport 'Stagevergoedingen in cao's 2023' en bijbehorende infographic
Om voor alle mbo-studenten de eerste kennismaking met de arbeidsmarkt een veilige, waardevolle en positieve ervaring te maken, is er vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW; februari 2023) samen met werkgevers, vakbonden en scholen het stagepact MBO (2023-2027) gesloten. Er is een motie aangenomen waarin OCW wordt gevraagd te kijken welke elementen van het stagepact MBO in het hbo en wo toegepast kunnen worden. Daarnaast is er een motie aangenomen, waarin de regering is gevraagd om de afspraken over stagevergoedingen ook te laten gelden voor hbo en wo.
- het verbeteren van de stagebegeleiding;
×
Het betreft de begeleiding vanuit de onderwijsinstelling als vanuit het leerbedrijf. Dit geldt voor stages en leerbanen en gaat ook over goed contact tussen de onderwijsinstelling, het leerbedrijf en de student.
- het uitbannen van stagediscriminatie;
×
Stagediscriminatie is onacceptabel. De eerste stap bij het bestrijden van stagediscriminatie is het (h)erkennen, voorkomen en aanpakken ervan. Oplossingen zijn onder andere sociale normstelling, gelijke kansen op stages door bijvoorbeeld stagematching, een sociaal veilige leeromgeving, meldpunten voor discriminatie en opvolging van de meldingen. Het Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) registreert meldingen en signalen van stagediscriminatie.
- voldoende stageplaatsen creëren en
×
Er moeten voldoende kwalitatief goede en toegankelijke stageplaatsen en leerbanen zijn en blijven, die ook goed vindbaar zijn voor studenten.
- een passende stagevergoeding.
×
De vergoeding moet minimaal alle kosten die een student maakt om stage te lopen bij een werkgever dekken, inclusief reiskosten en Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG; onkostenvergoeding). In geval van een leerbaan (beroepsbegeleidende leerweg [bbl]) moet er naast een onkostenvergoeding ook een arbeidscontract en loon worden gegeven.
Minister Dijkgraaf (OCW) heeft meerdere malen een oproep gedaan aan werkgevers en vakbonden om afspraken in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s ) te maken over stagevergoedingen voor studenten van alle onderwijsniveaus. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) voert naar aanleiding van deze oproep een jaarlijkse monitor stagevergoedingen uit met een uitsplitsing naar economische sector en onderwijsniveau met aandacht voor de vier hierboven genoemde doelen van het stagepact.
Een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden staan. Bijvoorbeeld over loon, toeslagen, betaling van overwerk, werktijden, proeftijd, opzegtermijn of pensioen. In Nederland vallen ongeveer 6 miljoen werknemers onder een cao
Meer informatie
Stagevergoedingen in cao's 2023
De eerste meting (2023) onderzoekt reguliere cao’s die aangemeld zijn bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). In totaal zijn er 681 reguliere cao’s aangemeld bij SZW (peildatum 01-08-2023) waaronder ruim 6,2 miljoen werknemers vallen. In 66% van de onderzochte 681 cao’s staat iets over stages. In 15% (68) van de cao’s die iets hebben staan over stages staat iets over stagevergoedingen. In 78% van die 68 cao’s wordt een specifiek bedrag vermeld. Het meest voorkomende bedrag in de cao’s ongeacht het opleidingsniveau is €400. In 25% van de cao’s waarin een stagevergoeding werd vermeld, werd onderscheid gemaakt op basis van opleidingsniveau.